Tila on perustettu vuonna 1947. Se lohkottiin evakkotilaksi pappilan maista. Alunpitäen tila oli kylmätila – eli metsää. Sulo Rouhiainen muokkasi perheensä asuinsijan maatilaksi. Talossa pidettiin lampaita, sikoja ja lehmiä.

Sulon poika Matti Rouhiainen kehitti tilasta ratsutilan. Matti oli oppinut ratsastustaidot kotonaan. 60-luvun lopussa alettiin pitää tunteja maatilamatkailijoille, jotka olivat useimmiten ulkomaalaisia. Asiakaskunta ja hevosmäärä kasvoivat pikkuhiljaa. Matti kisasi esteratsastuksessa. 70-luvun alussa kisaratsuksi ostettiin Aropad. Se oli legendaarisen Mauno Roihan valitsema tuontihevonen Puolasta. Luonteikas Aro oli myös tuntikäytössä. Iso talli-maneesirakennus rakennettiin vuosina 1983-1985. Matti myös rakennutti nykyisen kentän. Ylätalli otettiin uudestaan hevosenpitokäyttöön hevosmäärän kasvaessa yli kymmeneen.

Virpi Rauhalan kaitafilmiä Matin ajoilta.

Vuonna 1993 tapahtui sukupolven vaihdos jonka jälkeen toiminta siirtyi Matin tyttärelle Anulle. Anun aikana tallin henkilökunnan ja tuntihevosten määrä ovat kasvaneet. Vuonna 1996 Anun tallista tuli Suomen Ratsastajainliiton hyväksymä ratsastuskoulu.

Ratsastuskoulu onkin tunnettu alunpitäen nimellä ”Masan talli” ja sittemmin nimellä ”Anun talli”. Uuden sukupolven jo kasvaessa kovaa vauhtia päättivät Anu yhdessä miehensä Samun kanssa kehittää tallin imagoa. Hernetkosket ottivat nykyistä ja tulevaa toimintaa paremmin kuvaavan nimen ”Ratsutalli Uusmattila” käyttöön 8.8.2009.

Ensimmäinen hevonen Uusmattilan tilalla oli suomenhevonen Putte.